Pâinea este un aliment de bază în multe culturi și face parte din dieta zilnică a multor oameni. Însă, de-a lungul timpului, au apărut numeroase dezbateri privind impactul acesteia asupra sănătății noastre, inclusiv asupra funcționării creierului.
Creierul necesită o cantitate semnificativă de energie pentru a funcționa optim. Glucoza este principalul combustibil pentru creier, iar carbohidrații din pâine sunt o sursă importantă de glucoză. Consumul moderat de pâine, în special cea integrală, poate furniza energia necesară pentru concentrare, memorie și alte funcții cognitive.
Pâinea albă, în schimb, are un conținut scăzut de fibre și nutrienți comparativ cu pâinea integrală. Consumul excesiv de pâine albă poate duce la creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge, urmate de scăderi rapide, ceea ce poate cauza senzația de oboseală, dificultăți de concentrare și schimbări de dispoziție. Pe termen lung, aceste fluctuații pot contribui la dezvoltarea rezistenței la insulină și a diabetului de tip 2, condiții care sunt asociate cu un risc crescut de declin cognitiv.
„De la alimentație provin toate lucrurile bune de care are nevoie întreg organismul și de la alimentație pornesc și toate lucrurile rele. La baza alimentelor, de la egipteni se știe, că toate lucrurile rele pleacă de la alimentație. Există o mulțime de alimente care plac creierului. Creierul se bucură de aceste alimente”, explica medicul Vlad Ciurea, la Antena 3 CNN.
Renumitul neurochirurg a explicat și care este alimentul care poate duce la starea de oboseală pe care o simțim majoritatea dintre noi.
„Pâinea, în cantitate mică, este bună. Dar pâinea pentru creier, moleșește activitatea cerebrală. Tot carbohidrat este la bază. Iar amidonul stă la baza carbohidraților. Îmi pare rău, dar astea sunt adevărurile”, a explicat renumitul neurochirurg.
Vă recomandăm să citiți și: